STORMSCHOOL BLOEMENDAAL MEMORIAL
RE-ENACTMENT

Bloemendaal heeft 4 jaar lang een opleidingscentrum gehad voor officieren en onderofficieren, die klaargestoomd werden voor naar Nederlands-Indië.

De bevrijding van Nederland was op 5 mei 1945. Bloemendaal werd echter drie dagen later bevrijd dan de rest van Nederland. De eerste Canadese troepen trokken op 8 mei Bloemendaal in en namen onder andere voor een korte tijd hun intrek in Huize Wildhoef. Deze Canadezen werden door de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) in de zomer van ’45 afgelost en de BS kreeg als taak de Wildhoef om te vormen tot een opleidingscentrum voor officieren en onderofficieren oorlogsvrijwilligers van het nieuw te vormen Nederlandse naoorlogse leger. De BS werd versterkt met Nederlandse commando’s van het net opgeheven No.2 (Dutch) Troop van het No.10 Commando, die als instructeur werden aangesteld.

Stormschool Bloemendaal re-enactment

Voor dit jaar willen we met door middel van re-enactment de geschiedenis van Huize Wildhoef en de Stormschool Bloemendaal aan het publiek laten zien. Hierbij denkende aan de Canadezen die in mei 1945 hun intrek deden bij Huize Wildhoef, de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) die de Canadezen aflosten, de nieuw te vormen KL en de opleiding van de Oorlogsvrijwilligers voor Nederlands-Indië onder leiding van Nederlandse Commando instructeurs.

Graag doen wij een beroep op die re-enactment groepen en individuele re-enactors om bovenstaande uit te komen beelden tijdens de SBM.

Programma

Op dit moment wordt er nog gekeken hoe het programma van 15 juni 2024 er exact uit komt te zien. Vaste onderdelen van het programma voor voertuig deelnemers zijn:

  • Begeleiding/vervoer wandelaars
  • Static show bij het gemeentehuis
  • Defile onder begeleiding van ‘The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums’
  • Kransleggingen bij het oorlogsmonument
  • Na afloop van het defilé hapje en drankje opgeluisterd met muziek.

Wat bieden we aan re-enactment deelnemers:

  • Gratis deelname
  • Lunchpakket en koffie
  • Consumptiebonnen
  • Gezellige afsluiting van de dag.

Kosten

Deelname aan de SBM is voor re-enactors (in tegenstelling tot de marslopers) gratis.

Aanmelding

Onder deze tekst vindt u een knop welke u naar het aanmeldingsformulier brengt. Aanmelden voor deze SBM graag zo spoedig als mogelijk. Dit kan tot uiterlijk 8 juni 2024 door het aanmeldingsformulier helemaal in te vullen.

Gedenkwaardig en gezellig

De organisatie van de ‘Stormschool Bloemendaal Memorial’ nodigt u van harte uit op 15 juni 2024 in de mooie omgeving van Bloemendaal en kijkt er naar uit om, naast de wandelmars, met aanvulling van het defilé en de herdenking bij het oorlogsmonument en de overige activiteiten een gedenkwaardige, maar bovenal met elkaar weer een gezellige dag te beleven.

Stormschool Bloemendaal Memorial werd mede mogelijk gemaakt door: