STORMSCHOOL BLOEMENDAAL
MEMORIAL

De ‘Stormschool Bloemendaal Memorial’ is een jaarlijks terugkerend ‘historische’ mars ter herinnering aan de Stormschool als bakermat van het huidige Korps Commandotroepen gecombineerd met de Veteranendag Bloemendaal.

Voor het achtste opeenvolgende jaar organiseert het SBM-comité op zaterdag 15 juni 2024 de ‘Stormschool Bloemendaal Memorial’ (SBM). Een dag die net als vorig jaar weer gecombineerd zal worden met Veteranendag Bloemendaal.

Het SBM-comité bestaat o.a. uit leden van de Commandovereniging Noord-Holland, Stichting Oorlogshistorie Bloemendaal, Bond van Wapenbroeders afd. Kennemerland en de gemeente Bloemendaal.

Naast de inmiddels welbekende ‘historische’ mars van zo’n 20 kilometer door o.m. de duinen van Bloemendaal ter herinnering aan de Stormschool als bakermat van het Korps Commandotroepen in Nederland, zal er ook een ontvangst op het gemeentehuis zijn, een aansluitend defilé door Bloemendaal, een moment van herdenking bij het oorlogsmonument in het Wildhoefplantsoen en natuurlijk weer een gezellige afsluiting in feestlocatie Vanouds het Dorpshuys.

Op Veteranendag staat de gemeente Bloemendaal stil bij de inzet van veteranen waar ook ter wereld, in oorlogs- en vredesoperaties. Veteranen die bekend zijn bij het Veteraneninstituut en woonachtig in de gemeente Bloemendaal hebben hiervoor al een uitnodiging ontvangen.

Programma

De Memorial dag start om 09.00* vanaf ‘Vanouds het Dorpshuys’ met een mars van oud-Commando’s. Zij lopen een mooie route door de Kennemerduinen. Om 12.30u is er een (lunch)pauze bij het Bezoekerscentrum in het Duincafé, waar men een bezoek kan brengen aan de tentoonstelling “Duinen vertellen Oorlogsverhalen“. Deze tentoonstelling is in het bezoekerscentrum “de Duinwaaier”. Vanaf daar wordt na de lunch de route om 13.30u vervolgd en zullen de marslopers omstreeks 14.00 op het gemeentehuis arriveren.

De Veteranen worden om 12.30 op het gemeentehuis ontvangen door de burgemeester en hebben daar een besloten programma. Hierna sluiten zij zich aan bij het publieke programma.

Vanaf 13.30 zijn er verschillende activiteiten voor het gemeentehuis,

  • Re-enactment demonstraties
  • Historische legervoertuigen
  • Veteranen en genodigden

alwaar alle groepen tezamen komen voor het Defilé. Marslopers, veteranen, genodigden en overige defilé deelnemers zullen vergezeld worden door de Scouting Camerons, Historische voertuigen en de Seaforth Highlanders. Vertek staat gepland om 15.15 uur met een route via de Bloemendaalseweg door het dorp naar het Wildhoefplantsoen. Bij het oorlogsmonument achter de kerk bij het Kerksplein zal er omstreeks 15.45 een kranslegging plaatsvinden waarna het defilé afgemarcheerd wordt naar de Donkerelaan.

Bij ‘vanouds het Dorpshuys’ zal er onder het genot van livemuziek een gezellig samenzijn plaatsvinden.

* alle tijden zijn richttijden en kunnen mogelijk afwijken

Wil je aan deze dag deelnemen?

Wil je op deze dag komen kijken naar de Stormschool Bloemendaal Memorial, dan ben je natuurlijk vanaf 13.00 uur van harte welkom om naar Bloemendaal te komen.

Ben je oud-commando, veteraan of oud-militair en heb je nog geen uitnodiging gehad en je wilt toch graag mee wandelen? Heb je een Legervoertuig uit de Tweede Wereldoorlog of doe je ook aan Re-enactment en je zou graag deze dag mee willen beleven? Kijk dan op een van onderstaande onderdelen en meld je aan als deelnemer.

Deelnemers

Memorial Mars

Deelnemers Memorial Mars

Voor meer informatie over de Memorial Mars klik op onderstaande knop

Deelnemers

Historische voertuigen

Deelnemers Historische voertuigen

Voor meer informatie over de Historische Voertuigen klik op onderstaande knop

Deelnemers

Re-enactment

Deelnemers Re-enactment

Voor meer informatie over het Re-enactment klik op onderstaande knop

Stormschool Bloemendaal Memorial werd mede mogelijk gemaakt door: