Omdat het vorig jaar precies 75 jaar geleden is dat Stormschool Bloemendaal werd opgericht, was er speciaal voor deze gelegenheid een prachtige Stormschool Bloemendaal Challenge Coin gemaakt. De voorzijde van de coin is voorzien van het officiële Stormschool Bloemendaal logo en ingekleurd volgens de officiële kleurstellingen en de achterzijde van de coin is voorzien van het Korps Commandotroepen (KCT) logo. De coin heeft een diameter van 5 cm en een dikte van 3,3 mm. Deze Stormschool Bloemendaal Challenge Coin werd door DJS Products in een oplage van 200 stuks gemaakt en zijn niet genummerd.
DJS Products is partner van de Commandostichting en beheert de officiële Commando-Toko. De Commando-Toko ontwerpt, produceert en verkoopt namens De Commandostichting, Korps Commandotroepen artikelen die alleen bij de officiële Commando-Toko webshop zijn te bestellen. Ze produceren en leveren unieke en speciale producten voor het Korps Commandotroepen, De Commandostichting, de Commandoverenigingen, de commandogemeenschap en voor meerdere onderdelen van Defensie.
Wat is een Challenge Coin en wat vertegenwoordigen ze?
Het simpele antwoord is dit: een Challenge Coin is een speciaal ontworpen munt. Het wordt aan iemand gegeven om het lidmaatschap van een organisatie of groep te bevestigen. Een Challenge Coin kan ook een persoon eren voor een speciale prestatie. Challenge coins zijn in Europa een nog relatief onbekend fenomeen. Ze vinden hun oorsprong in Amerika en zijn een geweldig ‘Teken van Verbondenheid’. Inmiddels vinden ze ook hun weg binnen de Nederlandse krijgsmacht, politie, brandweer, maar ook binnen het bedrijfsleven, sportverenigingen, studentenverenigingen, enz.
Challenge Coins vertegenwoordigen organisaties, eenheden en teams. Ze kunnen ook een prestatie, een jubileum of een speciale gebeurtenis vertegenwoordigen. Ze bouwen hechte, duurzame banden tussen mensen die ze ontvangen en diegene die ze verstrekt. Ze hebben een lange traditie in de Amerikaanse militaire geschiedenis die wel bijna 100 jaar terug gaat. Ieder legeronderdeel tot op compagniesniveau heeft een eigen logo. De commandant van dit onderdeel liet (en laat) vaak een Challenge Coin maken voor zijn manschappen om daarmee het saamhorigheidsgevoel van zijn compagnie te versterken. Maar het leger is niet de enige dienst die ze gebruikt. Al gauw volgden onderdelen van de marine, de luchtmacht en de kustwacht. Eerstehulpdiensten hebben ook een geschiedenis van het gebruik van Challenge Coins.
Nog weer later werden coins ingevoerd bij de brandweer, politie en andere organisaties, zoals sportclubs, studentenverenigingen etc. Tegenwoordig hebben zelfs bedrijven een eigen coin die ze vooral gebruiken als een bijzonder relatiegeschenk of om prestaties in hun bedrijf te vertegenwoordigen. Dit is een nieuwe manier om Challenge Coins weer te geven. Ze gebruiken ze om het moreel in teams op te bouwen, mensen met dezelfde interesses met elkaar in contact te brengen en zelfs om hun merk te promoten.
In Amerika zijn inmiddels miljoenen coins gemaakt en vanzelfsprekend bestaan er daarom vele verzamelaars van Challenge Coins. Bijna onnodig te zeggen dat sommige coins daar soms duizenden dollars op kunnen brengen.
De Challenge Coin Traditie
In het leger zijn Challenge Coins het bewijs dat je lid bent van een eenheid of tijdens een specifieke uitzending hebt gediend. Ze betekenen dat je lid bent van een elite groep mensen. In de vroege militaire geschiedenis werden ze gebruikt voor veiligheid. Mogelijk moest een dienende militair de munt laten zien om zijn loyaliteit te bewijzen. En zo ontstond langzamerhand de traditie dat iedereen altijd zijn coin bij zich had als ‘Teken van Verbondenheid’ met zijn onderdeel. Dat is vandaag misschien niet nodig, maar lid zijn van het team is nog steeds een sterke militaire traditie.
Nog iets later werd een speciaal ritueel aan de coin verbonden: ‘Wanneer tijdens het stappen een militair zijn coin op de bar liet rinkelen (de challenge) de ander eveneens zijn coin moest kunnen laten zien. Kon hij dit niet dan moest hij het drankje betalen, kon hij wel zijn coin laten zien dan betaalde de uitdager’.